Наградно питање! Колико кошта квадратни метар ковид болнице у Србији?

У априлу 2020. године у кругу ВМЦ „Карабурма“ отворена је нова војна болница намењена лечењу оболелих од ковида 19. Болница је изграђена захваљујући донацији фирме „Термомонт“ д.о.о. Вредност донације коју су фирма „Термомонт“ и партнери уложили у реновирање 1.000 квадратних метара старог објекта, његову надоградњу до 1.300 квадратних метара, колико износи садашња површина нове болнице, као и изградњу приступног пута – износила је нешто више од 37 милиона динара (око 315 хиљда евра). Ову сјајну вест су, 23. априла 2020. године, пренели бројни медији у Србији.

У августу је отпочела изградња две ковид болнице, у Батајници и у Крушевцу, без спроведеног поступка јавне набавке. Почетком децембра, отворена је ковид болница у Батајници, а до краја године очекује се отварање ковид болнице у Крушевцу. Број оболелих се у последњих месец дана значајно повећао, а како прогнозе за предстојћи период нису добре, отварање нових болница биће веома важно за збрињавање и лечење оболелих од вируса Ковид 19.

Упоредо са добрим вестима у јавности отворило се питање цене ових објеката од виталног значаја за здравље грађана Србије. Питање је сасвим умесно, пошто грађани, осим што се повремено лече, плаћају комплетну цену здравствене заштите, набавке медикамената, изградње и опремања здравствениих објеката. Топлички центар за демократију и људска права је од Владе Републике Србије затражио информације о трошковима изградње ковид болница, фирми која је добила посао и основу за изуће од примене Закона о јавним набавкама. Влада Републике Србије, како је већ уобичајила, Топличком центру никад није доставила одговор.

Након лицитирања које је трајало данима и у току којег се могло чути да цена грађевинских радова на изградњи две ковид болнице достиже фантастичних 2000 евра по квадратном метру, огласио се председник Републике Србије Александар Вучић и у гостовању на РТС-у 3. децембра саопштио да цена за батајничку болницу износи 1170 евра по квадрату. И након овог гостовања, остали смо ускраћени за цену радова на изградњи ковид болнице која се гради у Крушевцу.

Док грађани, поред нових здравствених капацитета, ишчекују и праве одговоре на питања везане за трошкове борбе против Ковида 19 које власт упорно ускраћује од марта ове године, није на одмет позабавити се детаљима који су јавности доступни.

Све три ковид болнице поменуте у претходном делу текста, градила је и још увек гради фирма Термомонт д.о.о из Београда. Ова фирма, основана 1991. године, у претходној, 2019, остварила је  пословни приход  у износу од 2.618.507.000 динара. Према јавно доступним подацима са Портала јавних набавки, Термомонт је у 2019. години закључио 31 уговор са јавним сектором укупне вредности 1.826.825.000 динара, односно око 15,5 милиона евра без урачунатог ПДВ-а. Преведено у проценте, чак 69,8% укупног пословног прихода Термомонт доо. је приходовао од послова са јавним сектором, путем јавних набавки. У 28 поступака није било никакве конкуренције, у два поступка су учествовала два, а у једном три понуђача. Чак 19 уговора, у којима није било никакве конкуренције, закључено је са ЈКП „Београдске електране“. Да ли је ово сав приход који је ова фирма у претходној години остварила послујући са државом, у овом тренутку није познато.

Занимљиво је да је Термомонт д.о.о. свега неколико месеци пре него што је грађане обрадовао донацијом ковид болнице у кругу ВМЦ „Карабурма“, након поступка јавне набавке добио посао реконструкције објекта Опште болнице „др Алекса Савић“ у Прокупљу – прва фаза – енергетска санација. Занимљивост овог случаја потиче од чињенице да је уговор закључен и поред тога што је понуда Термомонта д.о.о. била скупља од понуде конкурентске фирме за чак 800.000 евра. Додатно је занимљиво да је Град Прокупље приликом прегледа документације открио да је Термомонт д.о.о. направио рачунску грешку управо у износу од 800.000 евра, па је за тај износ повећана цена њихове понуде. Можда је најзанимљивије што је понуда Термомонта д.о.о, као и понуда конкурентске фирме, садржале недостатке који су је чинили неприхватљивом, па је било логично да као таква и она буде одбијена. Све у свему, од две неприхватљиве понуде, Град Прокупље је одлучио да посао повери оној која је била скупља за 800.000 евра.

Дакле, ствари изгледају овако. На једном послу фирма оствари екстрапрофит од 800.000 евра. Након тога, на почетку пандемије, донира објекат који, према њиховој рачуници, вреди нешто преко 300.000 евра. Потом истој фирми, без поступка јавне набавке, буде поверен посао изградње две ковид болнице за које, ако је веровати председнику и премијерки, цена радова износи нешто преко 40 милона евра. Сасвим добра рачуница, могло би се рећи а да се ни најмање не погреши.

И сад, цена по квадрату, још једном. Ако је реновирање 1000 квадрата старог објекта, плус изградња 300 квадрата новог, плус приступни пут, коштало око 315.000 евра, јасно је да је квадратни метар новоизграђеног дела објекта изграђеног у кругу ВМЦ „Карабурма“ коштао мање, много мање од 1000 евра по квадрату. У Батајници, тај исти квадрат кошта 1170 евра. У Крушевцу, не зна се.

За крај, опет питање са почетка. Колико, стварно, кошта квадратни метар ковид болнице у Србији? Због чега нам Влада и председник Републике Србије то већ једном не саопште? Претпостављам да то није баш толико тешко. Или је, можда, ствар у томе што је цена квадрата, за разлику од цене провизије оних који располажу новцем грађана ове земље, варијабилна. Ако је случајно тако, и ако је провизија фиксна, било би лепо да нам надлежни саопште макар њу, да не губимо време нагађајући и непрекидно промашујући.

Подели

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype

Коментари