КОАЛИЦИЈА ЗА НАДЗОР ЈАВНИХ ФИНАНСИЈА

Како се "чистила" Србија

25 милиона евра (2.485.000.000 динара) коштала је грађане Србије квазиеколошка акција „Очистимо Србију” у периоду од 2009–2012. године. Акција, чији су  ефекти по заштиту животне средине безначајни а по буџет Републике Србије  погубни, спроведена је од стране Министарства животне средине и просторног планирања, у сарадњи са Фондом за заштиту животне средине. Опширнији текст можете прочитати овде.

Председник Управног одбора Фонда за заштиту животне средине био је Оливер Дулић, који је истовремено обављао функцију министра животне средине и просторног планирања. Касније му је придодат и ресор рударства. 

Кроз следећа три примера  представићемо  коруптивно политичко  деловање упаковано у бригу за очување природе.

Сајт од 25 000 евра

За израду веб портала „Очистимо Србију” Министарство животне средине и просторног планирања платило је предузећу „Logik Internet” из Ниша 2.561.013 динара, што је, према званичном курсу Народне банке Србије у тренутку закључења уговора износило 25.765 евра. Уговорени износ, који је у целости исплаћен иако уговорена обавеза није била извршена, је вишеструко изнад тржишне цене. Тадашњи министар и његови најближи сарадници су се на све могуће начине трудили да оправдају овај бесмислен потез. Један од државних секретара у Министарству животне средине је изјавио да је цена толика због тога што веб портал садржи мапе са означеним локацијама дивљих депонија. Када му је новинар објаснио да су мапе бесплатне и да се могу слободно преузети са интернета, он је рекао да је то тачно, али да су скупи сателити који снимају терен.

Промоција акције - куповина медија

У 2009. години чак 3.401.982 динара (преко 35.000 евра) проћердано је на услугу промовисања и примене знака акције „Очистимо Србију” на мегаборду Клиничког центра Србије и кутијама за одлагање папира.

Акцију су свесрдно подржавали високи државни функционери. Министарство никада није направило анализу ефеката промоције активности у разним новинама, телевизијама, часописима… Трудили су се да што више пара упумпају медијима јер су тако куповали и медијску лојалност. 

Државни врх укључен у цео пројекат

За седмодневну промоцију акције „Очистимо Србију” током одржавања тениског турнира „Serbia Open”, у 2009. и 2010. години, Министарство животне средине и просторног планирања је предузећу „News-wall” из Београда, платило 47.081.610 динара, што је у тренутку закључења уговора износило 475.798 евра. Поред невероватног износа за наведену услугу, у самом поступку јавне набавке забележен је и низ неправилности, на које је указала и Државна ревизорска институција. Бивши министар гостујући у поменутој емисији „Утисак недеље” је коначно открио праву истину о промоцији акције на тениском турниру. Према његовим речима, новац је потрошен по налогу тадашњег државног врха како би се помогла организација турнира.

Чекајући епилог

Акција Очистимо Србију је обустављена  2012. године након што је Српска напредна странка преузела власт. Исте године је против О. Дулућа подигнута оптужница. Дулић се терети да је  прекорачио службени положај приликом доделе грађевинске дозволе „Нуби инвест“ д.о.о. за изградњу телекомуникационе мреже. Апелациони суд је више пута враћао оптужницу на дораду да би је потврдио тек 2015. године.  У јулу 2017. године Оливер Дулић је проглашен кривим пред Специјалним судом и изречена му је казна од три године и шест месеци затвора. Међутим, у јуну 2018. године Апелациони суд је укинуо ову првостепену пресуду и наложио поновно суђење.

Фото: Апелациони суд у Београду

Прочитајте још:

Оливер Дулић наставља са праксом пустошења националних финансијских ресурса“ и да следи „још једна акција која не служи ничему осим преливању буџетских средстава на приватне рачуне“. Аутор из Топличког центра наставља у истом стилу, и „са највећом забринутошћу пита има ли краја бахатости и расипништву Оливера Дулића“ и да ли ће наречени „са додатном енергијом и некажњено наставити да поткопава српске јавне финансије…