Beograd, 23. aprila 2015. - Premijer Aleksandar Vucic (L) i gradonacelnik Beograda Sinisa Mali na otvaranju Samita gradonacelnika. U beogradskom Centru Sava je, pozdravnim govorom gradonacelnika Beograda Sinise Malog, poceo Samit gradonacelnika gradova centralne i jugoistocne Evrope, koji se u prestonici Srbije odrzava u organizaciji Grada Beograda, a u saradnji sa Nacionalnom alijansom za lokalni ekonomski razvoj (NALED). FOTO TANJUG/ NEMANJA JOVANOVIC/ bk

Кривична пријава против Вучића и Малог

Топлички центар за демократију и људска права поднео је Првом основном јавном тужилаштву у Београду кривичну пријаву против Александра Вучића, председника Републике Србије, и Синише Малог, министра финансија у Влади Републике Србије, због основане сумње да су извршили кривично дело Непоступање по здравственим прописима за време епидемије из чл. 248. КЗ.

Александар Вучић и Синиша Мали су се 22.03.2020. године, у периоду након ступања на снагу Одлуке о проглашењу ванредног стања од 15.03.2020. године, Наредбе о проглашењу епидемије заразне болести од 19.03.2020. године, Уредбе о мерама за време ванредног стања и Одлуке о проглашењу болести COVID-19 изазване вирусом SARS-CoV-2 заразном болешћу, вратили из посете Мађарској након чега нису поштовали меру самоизолације у трајању од 28 дана која се односи на све грађане који долазе у Републику Србију.

Првом основном јавном тужилаштву предложено је да се пријављеним лицима одмах одреди притвор с обзиром да њихово појављивање у јавности представља особиту околност која указује да ће у кратком временском периоду поновити кривично дело.

Такође је предложено да се Александар Вучић и Синиша Мали, након окончаног поступка, огласе кривим и осуде на максималну казну затвора у трајању од 3 године, будући да се ради о лицима која кроз средства јавног информисања позивају грађане да се придржавају мера самоизолације, а сами крше те исте мере. Само максималном предвиђеном затворском казном постићи ће се генерална превенција, односно грађанима ће се јасно указати на неопходност спровођења мера самоизолације.

Подели

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on print
Share on email