Beograd, 15. marta 2020. - Predsednik Srbije Aleksandar Vucic proglasio je veceras vanredno stanje na teritoriji cele Srbije. Vucic je na pres konferenciji rekao da odluka o uvodjenju vanrednog stanja stupa na snagu odmah. FOTO TANJUG/ RADE PRELIC/ bk

Кривична пријава против Вучића због државног удара

Топлички центар за демократију и људска права поднео је Тужилаштву за организовани криминал кривичну пријаву против Александра Вучића, председника Републике Србије, Маје Гојковић, председнице Народне скупштине Републике Србије, и Ане Брнабић, председнице Владе Републике Србије, због основане сумње да су извршили кривично дело Напад на уставно уређење из члана 308. Кривичног законика у стицају са кривичним делом Удруживање ради противуставне делатности из члана 319. Кривичног законика.

Александар Вучић, Маја Гојковић и Ана Брнабић су у Београду, дана 15. марта 2020. године, у стању урачунљивости, свесни свог дела и његове забрањености, чије су извршење хтели, као припадници организоване криминалне групе коју је оформио првопријављени Александар Вучић, а у циљу стицања неограничене политичке моћи и увођења ауторитарног модела власти појединца, применом политичке силе, донели и својим супотписима потписали Одлуку о проглашењу ванредног стања, која је објављена у „Службеном гласнику РС“, број 29 од 15. марта 2020. године, без да су претходно сазвали или пробали да сазову Народну скупштину Републике Србије, чиме су преузели њену надлежност, а исту суспендовали, чиме су извршили наведено кривично дело.

Тужилаштву за организовани криминал предложено је да се пријављеним лицима одмах одреди притвор будући да сама чињеница да се пријављени налазе на државним функцијама представља особиту околност да би у кратком временском периоду могли поновити кривично дело, као и да је за кривично дело које им се ставља на терет прописана казна затвора преко десет година, а начин извршења и тежина последице кривичног дела су довели до узнемирења јавности које може угрозити несметано и правично вођење кривичног поступка.

Такође је предложено да се пријављена лица, након окончаног поступка, огласе кривим и осуде на максималну јединствену казну затвора у трајању од 15 година, будући да се ради о носиоцима највиших државних функција који су учинили кривична дела против уставног уређења које сами морају, пре свих, да штите. Само максималном предвиђеном затворском казном постићи ће се генерална превенција, односно грађанима ће се јасно указати да покушај свргавања једног од највиших државних органа у Републици Србији – Народне скупштине Републике Србије од стране самих носилаца највиших државних функција представља најтежи облик напада на уставно уређење, имајући у виду последице таквих радњи и ко је извршилац.

Подели

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on print
Share on email