Зашто опет, председниче, зашто?

Поводом потписивања Споразума о сарадњи између Министарства рударства и енергетике и компаније „UGT Renewables LLC о изградњи соларних панела на 2.000 хектара на десетак локација широм Србије и изјаве Александра Вучића  „предстоје не лаки разговори око услова и верујем да ћемо брзо завршити и да ћемо направити најбољи могући договор“, Коалиција за надзор јавних финансија поставља председнику Србије следећа питања: 

1. Да ли је, због премора изазваног бројним државничким обавезама, сметнуо с ума да се до послова, чак и оних чија се вредност мери десетинама и стотинама милиона евра, може доћи и кроз тржишну утакмицу и давање понуде боље од конкурентских, а не само путем директног договарања са државним врхом Србије? 

2. Да ли је, из већ наведених или других разлога, изгубио из вида да осим фирме са којом у име Србије прави „најбољи могући договор“, у свету постоје и друге компаније које се баве истом делатношћу које би се веома радо надметале за овај високопрофитабилан посао? 

3. Да ли је и из ког разлога, замемарио чињеницу да и у Србији постоје потенцијални инвеститори  у обновљиве изворе енергије? 

4. Да ли се и њему чини необичним то што ће за десетак различитих локација у Србији посао изградње соларних електрана бити договорен са само једном фирмом? 

5. Да ли би заинтересованој јавности могао да укаже на члан Устава којим је председнику Републике омогућено да се у току трајања мандата ангажује као промотер и лобиста страних компанија?

Подели

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on print
Share on email