Вучићу, ниси их достојан!

Тог дана, а био је 9. септембар 1934. године, преко 40.000 Топличана дошло је да заједно са краљем и патријархом достојанствено, у миру и тишини, ода почаст својим херојима и мученицима, онима чији су животи постали темељ, а несаломиви дух небески свод отаџбине.

Александар I Карађорђевић, краљев син, кнежев унук и вождов праунук, ослободитељ и ујединитељ, чији ће земаљски живот само месец дана након тога окончати усташки и бугарски терористи, открио је тог дана туге и славе у центру Прокупља, срцу отпора и непристајања на пораз и понижење, споменик Топличанима страдалим у ратовима од 1912. до 1918. године и жртвама бугарских злочина у Топличком устанку 1917. године.

Није било човека достојнијег тог часног људског посла од краља Александра I Карађорђевића, ратног друга и саборца страдалника, мученика, хероја и подвижника, храбријих од најхрабријих и часнијих од најчаснијих, бесмртних Топличана. Они који су делили један сан, једну мисао и један завет, поново су били на једном месту, са којег се никада нису ни разилазили.

12. октобра 2018. године, у Прокупљу ће бити откривен споменик Другом пешадијском пуку Моравске дивизије “Књаз Михаило”, међу Србима и међу непријатељима познатијем као Топлички гвоздени пук, најодликованијој и најславнијој јединици српске војске у Балканским ратовима и Првом светском рату.

Споменик ослободиоцима и осветницима Косова 1912. године, победницима са Брегалнице 1913. године, онима који су пронели славу српске заставе од Колубаре, преко албанских гудура до крвавог Солунског фронта и ослобођења 1918. године, онима који су назив Гвоздени добили од својих непријатеља, који су ратовали занесени и опијени љубављу према слободи и отаџбини, од којих су се савезници учили патриотизму, којих се више од половине није вратило својим кућама и њивама, онима чијом се пуковском заставом оденуо Краљ Петар I Карађорђевић на путу ка вечности, откриће тренутни председник Србије Александар Вучић.

И као што 9. септембра 1934. године није било достојнијег од Александра I Карађорђевића, тако данас нема недостојнијег тог часног људског посла од Александра Вучића.

Оног Александра који грађане ове земље држи у страху и понижењу, немаштини и незнању, који влада лажима и патетиком недостојним свог звања, прљавим и од грађана отетим тајкунским новцем, још прљавијим медијима, црним џиповима са затемњеним стаклима.

Оног Александра који сваку слободну мисао држи на нишану.

Оног Александра који дели један сан, једну мисао, један завет са његовим тајкунима, његовим полтронима, његовим цензорима, његовим батинашима и да, његовим алтер егом, Хашимом Тачијем.

Оног Александра који је пљунуо на топличке хероје, српско Косово и Метохију и српску историју.

Због тога, 12. октобра 2018. године на откривању споменика бесмртним јунацима Топличког гвозденог пука неће бити Топличана, њихових потомака и поштовалаца. Али ће зато бити свих оних из претходног пасуса, свих оних који их нису достојни, предвођених човеком бесмисла и узалудности, сликом нашег тренутног пораза – Александром Вучићем. Али нека, и ово ће време пада и срама једном, ускоро, бити јуче, и свако ће поново бити на месту које му припада и које ће му преци, потомци и истина доделити.

Подели

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype

Коментари