Отворено писмо председнику Републике Србије

Господине председниче,

У понедељак, 14. јуна 2021. године, само дан пред смрт Јелисавете Василић сте, реагујући на њену изјаву да Рио Тинто није капитални већ коруптивни пројекат, изјавили „да она полази од себе“ и да „није случајно оптуживана за разне коруптивне послове“.

Јелисавета Василић је последњих година била чланица Савета за борбу против корупције и јавности је била позната као посвећени и истрајни борац против овог тешког друштвеног зла. Савет за борбу против корупције је тело Владе Републике Србије

Имајући у виду значај и тежину речи које изговара председник Реублике, позивамо Вас да јавности одговорите на следећа питања:

1. За које коруптивне послове, када и од ког тужилаштва је била оптуживана Јелисавета Василић?

2. Од када поседујете сазнања о коруптивним пословима за које је оптуживана Јелисавета Василић?

3. Због чега нисте раније обавестили јавност и одговарајуће институције о коруптивним пословима за које је оптуживана Јелисавета Василић?

Уколико су Ваше речи истините, одговорни сте због тога што нисте спречили учешће Јелисавете Василић у раду Савета за борбу против корупције и тако озбиљно утицали на нарушавање интегритета овог Владиног тела и институционалне борбе против корупције у Србији.

Уколико Ваше речи не одговарају истини, одговорни сте јер сте свесно и злонамерно изрекли клевету на рачун Јелисавете Василић и тако покушали да компромитујете једну часну и одговорну жену.

И у једном и у другом случају, јавно сте показали да сте недостојни дужности коју обављате и поверења грађана Србије. Због тога вам, топло и добронамерно, поручујемо да је и због Вас и због ове земље најбоље да се повучете са дужности Председника Републике и отворите могућност за морално и свако друго оздрављење овог друштва. Ово, наравно, под условом да сте сачували макар мрвицу части, у шта, са много основа, сумњамо.

Прокупље, 17.06.2021.
За Топлички центар за демократију и људска права
Драган Добрашиновић

Подели