Миша Бркић

Toplicki-centar-7 misa brkic

Рођен 27.2.1952. Топола, Србија, Југославија

Новинарством почео да се бави 1976. године у Вечерњим новостима. Од тада прати економске процесе и збивања у бившој Југославији, посебно анализира транзицију у Југославији у Источној Европи.

Каријеру је провео као новинар и уредник у бројним дневним новинама и недељним магазинима.

После Вечерњих новости радио је као новинар и уредник економске рубрике у Борби, затим је био оснивач, уредник економске рубрике и главни и одговорни уредник независног дневног листа Наша Борба, уредник економске рубрике у Гласу јавности, шеф деска и помоћник главног уредника магазина Време, дописник Гласа Америке из Београда, заменик главног уредника Економист магазина, уредник економске рубрике у дневном листу Политика, оснивач и уредник у недељнику Нови магазин, колумниста дневног листа Данас и магазина Недељник и уредник додатка Digital Business Review у Недељнику.

Аутор телевизијског серијала ”Кад кажете…” и документарног филма ”Да ли треба да се плашимо мрака”.

Аутор књиге ”Бизнис класа”.

Истраживач-аналитичар међународне непрофтне организације Глобал интегритy која се бави истраживањем корупције и предлагањем антикорупцијских механизама у бројним земљама света.

Као главни и одговорни уредник примио награду ”Златно перо слободе” коју је 1997. године Међународна асоцијација издавача новина доделила независном дневном листу Наша Борба за храбро и објективно информисање у време диктатуре Слободана Милошевића.

Добитник награде Националне алијанса за локални економски развој (НАЛЕД) 2009. године за новинарски допринос спровођењу реформи.

Члан првог сазива Антикорупцијског савета Владе Србије и Савета за конкурентност прве демократски изабране Владе Србије. Био члан Управног одбора Фонда за отворено друштво. Члан је Независног удружења новинара Србије, чији је био и потпредседник.