Крик оскрнављеног судства

Мрежа за истраживање криминала и корупције (КРИК) објавила је почетком децембра базу података у којој су биографије тридесет троје судија Вишег и Апелационог суда у Београду који поступају у оквиру посебних одељења за организовани криминал и сузбијање корупције. Поред занимљивих података о судијама, који се, између осталог, односе на дужину студирања, просечну оцену, њихове каријере, имовину, значајне предмете у којима су судили, представљени су детаљи о 124 судска предмета у којима су ангажоване поменуте судије.

Са малом временском задршком, у истом дану и са веома сличном осуђујућом реториком, огласили су се Високи савет судства и Заштитник грађана. Док на Пашалићеве тупавости и бесмислице, попут оних о цртању мете на челу и угрожавању безбедности судија и њихових породица није вредно трошити ни време ни речи, није на одмет кратко се осврнути на саопштење Високог савета судства.

У земљи у којој су корупција и организован криминал доживели звездане тренутке управо захваљујући олупини од судства на чијем је врху поменути Високи савет, из њиховог саопштења сазнајемо да се овим селективним и злонамерним истраживањем “атакује на углед судијске професије и подрива независност судске гране власти”.

У својој бризи за независност судства, његови високи представници и заштитници нису пропустили ни да све учеснике у јавној комуникацији подсете и на садржину члана 3 Закона о судијама, “из којег следи да су сви дужни да својим поступањем одржавају поверење у независност и непристрасност судија и судова”.

Занимљиво је да је члан 3 Закона о судијама не само нетачно, већ и очигледно злонамерно интерпретиран од стране Високог савета судства. Наиме, став 5 овог члана закона, на који се очигледно реферише, гласи “Сви државни органи и функционери дужни су да својим поступањем и понашањем одржавају поверење у независност и непристрасност судија и судова”.

Дакле, сви државни органи и функционери, а не неки имагинарни “сви”. И још једном, сви државни органи и функционери, односно сви они који су судство бацили на колена или му фино припомогли да се на колена добровољно баци. И поново, сви они који са позиције политичке моћи над клечећим и пузећим правосуђем ведре и облаче, док уз њихову техничку и сервисну подршку на дневном нивоу отимају од грађана не само милионе евра, већ и будућност ове земље и овог народа.

Али пошто се свима њима не сме рећи ни реч, пошто се пред њима ћути, клања и клечи, није згорег тренирати строгоћу и просипати жуч по новинарима истраживачима, који, сва је прилика, нису написали нити објавили ништа осим истине. Исте оне истине која је из судства у овој земљи протерана и узгред прегажена, а коју сме да изговори тек понеки ретки и часни судија.

А вас, даме и господо из такозваног високог савета такозваног судства, ни овог пута није нимало срамота, је л’ да?

Подели

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype

Коментари