Како Чомићкини пионири замишљају друштвени дијалог

Топлички центар примио је допис две невладине организације, БИРН и Грађанске иницијативе, у којем нас обавештавају да су принуђени да прекину сарадњу са нашом организацијом у оквиру коалиције „Отворено о конкурсима“, укључујући и учешће у истраживачком тиму ове коалиције. 

Као разлог за прекид сарадње наводе се потписивање „Петиције против предлога закона министарке Чомић од стране Драгана Добрашиновића, а испред Топличког центра за демократију и људска права” и то што је “у својим ауторским текстовима објављеним на различитим порталима Драган Добрашиновић, потписан у својству председника Топличког центра за демократију и људска права, користио елементе говора мржње и износио дискриминаторне ставове”. 

Образложење за прекид сарадње донело нам је, као организацији, велико олакшање. У првом тренутку помислили смо да је могући разлог за овако драстичну одлуку везан за квалитет нашег рада на самом пројекту и евентуално неиспуњавање уговорних обавеза. Пропусти се дешавају и најбољима, па зашто не би и Топличком центру за демократији и људска права. То што смо трећу годину за редом од стране Универзитета у Пенсилванији рангирани као једна од најбољих светских истраживачких организација које се баве темом транспарентности и добре управе и најуспешнија организација у овој области централној и југоисточној Европи, не значи да не можемо да направимо пропуст у раду. 

На нашу срећу, а несрећу БИРН -а и Грађанских иницијатива, за које нисмо најсигурнији да су присутни на листама најбољих светских истраживачких организација, разлози за прекид сарадње су на сасвим другој страни. Они, превасходно, леже у недостатку интелектуалне способности грађанки и грађана удружених у ове две организације да сагледају вредност и значај права на слободно и независно мишљење и изражавање ставова, које су иманентне сваком демократском друштву. Доживљавати и представљати себе као промотера права на различитост а не бити спреман на прихватање права других људи да мисле другачије и своје мишљење износе и аргументују на миран и ненасилан начин, озбиљна је невоља. Такав приступ далеко више подсећа на Совјетски Савез из тридесетих година претходног века него на ЕУ данас, чије вредности, макар декларативно, ове две организације промовишу и заступају. 

Када су у питању  наводи да је “у својим ауторским текстовима објављеним на различитим порталима Драган Добрашиновић, потписан у својству председника Топличког центра за демократију и људска права, користио елементе говора мржње и износио дискриминаторне ставове”, налазимо за сходно да укажемо на две ствари. Прва, нетачно је да је Драган Добрашиновић, у текстовима на које реферишу ове две организације, потписан као председник наше организације. Претпостављамо да се узорним и увек будним грађанкама и грађанима из БИРН-а и Грађанских иницијатива због премора, као последице поменуте континуиране будности, тако нешто само причинило и да ту никакве зле намере нема. 

Друга, вероватно важнија. Уколико су заиста у поменутим текстовима уочили да је Драган Добрашиновић “користио елементе говора мржње и износио дискриминаторне ставове”, позивамо их да, имајући у виду тежину наведених инкриминација, о томе хитно обавесте надлежне институције. У противном, грађанска узорност и беспрекорна будност грађанки и грађана из БИРН-а и Грађанскх иницијатива биће озбиљно доведени у питање. Необраћање надлежним институцијама озбиљно ће уздрмати репутацију ове две организације и нарушити њихов дуго и тешко стицан углед. 

Поводом добронамерног, али инфантилног предлога ове две организације да се Топлички центар за демократију и људска права огради од ставова Драгана Добрашиновића, наша порука будним грађанкама и грађанима је следећа. Ми истински верујемо у снагу индивидуалног грађанског става, вредност аргументованог дијалога актера који имају различита, а често и сасвим супротстављења уверење и кохерентност правног поретка у којем ниједан правни акт, па ни “предлози закона министарке Чомић”, не сме бити супротан Уставу Републике Србије. Ово су базичне вредности на којима је Топлички центар за демократију и људска права засновао свој однос према друштву, јавном интересу и грађанима и на основу којих делује пуних 20 година. 

Када, кроз дуг и мукотрпан процес учења демократији и грађанским слободама, БИРН и Грађанске иницијативе буду савладале ове елементарне лекције, бићемо спремни да преиспитамо нашу одлуку да са ове две организације, устројене по стаљинистичко – титоистичком хибридном моделу који почива на осуди без кривице и великодушној понуди за ревидирање става, више не сарађујемо. До тада, све најбоље у учењу, раду и сазревању.

Подели

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on print
Share on email