Како Чомићкини пионири замишљају друштвени дијалог

Топлички центар примио је допис две невладине организације, БИРН и Грађанске иницијативе, у којем нас обавештавају да су принуђени да прекину сарадњу са нашом организацијом у оквиру коалиције „Отворено о конкурсима“, укључујући и учешће у истраживачком тиму ове коалиције. 

Као разлог за прекид сарадње наводе се потписивање „Петиције против предлога закона министарке Чомић од стране Драгана Добрашиновића, а испред Топличког центра за демократију и људска права” и то што је “у својим ауторским текстовима објављеним на различитим порталима Драган Добрашиновић, потписан у својству председника Топличког центра за демократију и људска права, користио елементе говора мржње и износио дискриминаторне ставове”. 

Образложење за прекид сарадње донело нам је, као организацији, велико олакшање. У првом тренутку помислили смо да је могући разлог за овако драстичну одлуку везан за квалитет нашег рада на самом пројекту и евентуално неиспуњавање уговорних обавеза. Пропусти се дешавају и најбољима, па зашто не би и Топличком центру за демократији и људска права. То што смо трећу годину за редом од стране Универзитета у Пенсилванији рангирани као једна од најбољих светских истраживачких организација које се баве темом транспарентности и добре управе и најуспешнија организација у овој области централној и југоисточној Европи, не значи да не можемо да направимо пропуст у раду. 

На нашу срећу, а несрећу БИРН -а и Грађанских иницијатива, за које нисмо најсигурнији да су присутни на листама најбољих светских истраживачких организација, разлози за прекид сарадње су на сасвим другој страни. Они, превасходно, леже у недостатку интелектуалне способности грађанки и грађана удружених у ове две организације да сагледају вредност и значај права на слободно и независно мишљење и изражавање ставова, које су иманентне сваком демократском друштву. Доживљавати и представљати себе као промотера права на различитост а не бити спреман на прихватање права других људи да мисле другачије и своје мишљење износе и аргументују на миран и ненасилан начин, озбиљна је невоља. Такав приступ далеко више подсећа на Совјетски Савез из тридесетих година претходног века него на ЕУ данас, чије вредности, макар декларативно, ове две организације промовишу и заступају. 

Када су у питању  наводи да је “у својим ауторским текстовима објављеним на различитим порталима Драган Добрашиновић, потписан у својству председника Топличког центра за демократију и људска права, користио елементе говора мржње и износио дискриминаторне ставове”, налазимо за сходно да укажемо на две ствари. Прва, нетачно је да је Драган Добрашиновић, у текстовима на које реферишу ове две организације, потписан као председник наше организације. Претпостављамо да се узорним и увек будним грађанкама и грађанима из БИРН-а и Грађанских иницијатива због премора, као последице поменуте континуиране будности, тако нешто само причинило и да ту никакве зле намере нема. 

Друга, вероватно важнија. Уколико су заиста у поменутим текстовима уочили да је Драган Добрашиновић “користио елементе говора мржње и износио дискриминаторне ставове”, позивамо их да, имајући у виду тежину наведених инкриминација, о томе хитно обавесте надлежне институције. У противном, грађанска узорност и беспрекорна будност грађанки и грађана из БИРН-а и Грађанскх иницијатива биће озбиљно доведени у питање. Необраћање надлежним институцијама озбиљно ће уздрмати репутацију ове две организације и нарушити њихов дуго и тешко стицан углед. 

Поводом добронамерног, али инфантилног предлога ове две организације да се Топлички центар за демократију и људска права огради од ставова Драгана Добрашиновића, наша порука будним грађанкама и грађанима је следећа. Ми истински верујемо у снагу индивидуалног грађанског става, вредност аргументованог дијалога актера који имају различита, а често и сасвим супротстављења уверење и кохерентност правног поретка у којем ниједан правни акт, па ни “предлози закона министарке Чомић”, не сме бити супротан Уставу Републике Србије. Ово су базичне вредности на којима је Топлички центар за демократију и људска права засновао свој однос према друштву, јавном интересу и грађанима и на основу којих делује пуних 20 година. 

Када, кроз дуг и мукотрпан процес учења демократији и грађанским слободама, БИРН и Грађанске иницијативе буду савладале ове елементарне лекције, бићемо спремни да преиспитамо нашу одлуку да са ове две организације, устројене по стаљинистичко – титоистичком хибридном моделу који почива на осуди без кривице и великодушној понуди за ревидирање става, више не сарађујемо. До тада, све најбоље у учењу, раду и сазревању.

Подели

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on print
Share on email

Одузети све дозволе Рио Тинту

Коалиција за надзор јавних финансија захтева од Владе Републике Србије да компанији Рио Тинто одузме све до сад издате дозволе и престане са издавањем нових

Дај Боже да су и прочитали

Коалиција за надзор јавних финансија и Транспарентност Србија добили су од Вишег јавног тужилаштва у Београду информацију да нема основа за поступање тужилаштва поводом иницијативе