Јавне набавке изузетак, изузеци постали правило

Као што је Топлички центар за демократију и људска права у више наврата упозоравао, нови Закон о јавним набавкама довео је до драматичног смањења броја поступака јавних набавки. 

Захваљујући погрешним законским решењима, високим финансијским праговима за примену закона, великом броју изузетака, као и политичком амбијенту који охрабрује кршења закона без икаквих последица, јавне набавке убрзано постају изузетак, а изузеци од примене закона правило.

Тако је, према наводима Канцеларије за јавне набавке, од почетка примене новог закона покренуто свега 4800 поступака. Нови Закон о јавним набавкама примењује се од 1. јула 2020. године, а за 5 месеци његове примене покренуто је упола мање поступака него што је претходне године покретано за само месец дана. Према званичним подацима, у 2019. години закључено 122066 уговора након спроведеног поступка јавне набавке, а у 2018. и нешто више од тога, 125619.

Пракса да се послови у којима је јавни сектор једна од уговорних страна склапају путем директних погодби, а којој нови закон и врх власти дају крила, директан је подстицај наставку пљачке грађана и уништавању  великог дела пословног сектора који није део коруптивног ланца.

Постојеће стање ствари не оставља простор сумњи да сам врх власти улази у фазу екстремног и беспризорног криминала у којој све што је јавно добро бити третирано као легитимни плен клептократске елите. Лоши закони, попут овог, као и нефункционалне институције, попут тужилаштва, неопходни су да висок политички криминал огрну ореолом легалности и омогуће да пљачка државе и грађана протекне без икаквих последица по њене налогодавце и извршиоце.

Подели

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on print
Share on email