И ви сте свет!

Неколико година уназад Амбасада САД у Србији води дегутантну и патетичну кампању под слоганом “Ви сте свет”. Једини циљ овог перверзног садомазохистичког подухвата је анестезирање Срба како би, тако утрнули и отупели, без приговора прихватили стављање издајничког печата на самопроглашену независност лажне државе Косово. 

Никада, па ни сада, није сувишно подсетити да је отимање Косова и Метохије и њена привремема окупација недело које су припремиле, предводиле и спровеле Сједињене Америчке Државе. Пошто им за 22 године није успело да стварном насиљу дају правну форму, неко се досетио да нас са исте адресе са које су лансиране недовољно ефикасне ракете, обаспе комплиментима који би требали да поправе ствар. А ствар се, у најкраћем, састоји у томе да се од Срба очекује да у замену за мало удворичког и претворног  тапшања по рамену “прихвате  реалност”.

И тако су, после 78 дана војног терора, срамотне хашке тортуре, претњи, притисака,  уцена, наметања осећаја кривице за све злочине икада почињене, на ред дошли поклони.

Три године нас убеђују да смо свет, али се ми не дамо и упорно одбијамо да то прихватимо. Падоше с ногу хвалећи Теслу, Пупина, Миланковића, Андрића, Пекића, Миру Траиловић, Ђоковића, споменике, чесме, манастире, шуме, капљице воде…све узалуд.

Могу они тако још три, можда и више година. Велика је то земља и може много новца у такве играрије да уложи, али би им било паметније да престану и од таквог измотавања одустану. Да одустану, не због нас, већ због себе, сопствене части и угледа. Јер, не приличи таквој и толикој сили да се понижава и додворава онима које је још јуче, и поред тога што су и тада били свет, бомбардовала, злостављала, ниподаштавала, о њима све измишљала и пред целим их светом опањкавала.

Уз то, залудан је то посао. Да су се мало боље распитали, знали би да су Срби имали озбиљну школску лектиру, и да је сваки Србин, између осталог, читао Вергилијеву Енеиду. Ево, ако не верују, нека пошаљу у било које српско село, а најбоље у најзабитије, неког свог емисара, или комесара, шта им је већ при руци, и тај ће од онога најубогијег сељака којег тамо затекне крај оваца чути на чистом и течном латинском, без акцента,Timeo Danaos et dona ferentes

Да се Данајаца треба чувати и када дарове носе зна цела Србија, изузев оно мало необавештених и читању несклоних двојкаша, који у својој неукости гарнираној носталгијом за привелегијама из Титовог доба и имунизованих вакцином против патриотизма, упорно понављају како је Косово изгубљено и како је неопходно да Срби најзад “прихвате реалност”. Добро, свако село, поред својих сељака, има и своје обичаје, па зашто би ово другосрбијанско било изузетак. Али, мала је то на сву Србију доза, те се стога много чешће књижи као дијагноза.

И да, Данајци, или преведено са латинског на садашњи српски, Американци. Само још ово за крај. Када отимате од Србије, а отимате и никако да отмете, не би ваљало да сметнете са ума да отимате и од Тесле, Пупина, Миланковића, Андрића, Црњанског, Пекића, Павића. Отимате од оних који су били били ваши савезници у два светска рата, спашавали ваше пилоте и никад вас ничим лошим нису задужили. Отимате од народа који је створио Грачаницу, Високе Дечане, Богородицу Љевишку, Хиландар, Белог Анђела. А отимате да бисте дали онима који за собом, за све векове постојања на овим просторима, а тврде да су овде дуже од свих, нису оставили готово ништа осим трошних и труљењу склоних биолошких трагова постојања. А толико, ако је тачно оно што пише у уџбеницима из биологије, оставе и зечеви и лисице.

Но добро, ви ћете већ знати шта ћете и куда ћете с тим. Јер, и ви сте свет!

Подели

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype

Коментари