jaroslav-cerni

Хитно процесуирати одговорне и поништити приватизацију „Јарослава Черног“

Трагом вести да је компанија блиска СНС „Миленијум тим“ званично постала власник Института „Јарослав Черни“, да је уговор о продаји потписан 4. јануара ове године, те да је тај државни институт продат за око 2,58 милиона евра, што је била и почетна минимална цена, Топлички центар за демократију и људска права констатује да се обистинило све оно на шта је недвосмислено указивала у претходном периоду. 

Власт СНС-а продала је институт који нема никаквих финансијских проблема и који је толико успешан да је водећа научно истраживачка организација не само у Србији, него и у региону. Тај институт је зарађивао годишње десетак милиона евра и ништа није коштао државу која је од њега имала само користи.

Продаја је извршена иако нису испуњени формални услови из Закона о науци и истраживању јер нема потребних мишљења и сагласности надлежних органа и стручних тела за ту продају. Тиме је извршено кривично дело Злоупотреба у поступку приватизације.

Институт који је у сваком погледу добростојећи продат је за само 2,5 милиона евра, а то је мање од пола процента онога што ће власт СНС-а платити за пренос фудбалских утакмица енглеске лиге! Зар је научни институт који је у власништву грађана ове земље за власт толико безвредан и поред тога што у њему од укупно око 250 запослених, ради и 30 доктора наука и магистара? Зар је наше знање толико јефтино? Очигледно је да власт СНС-а није ни планирала да га прода по већој цени од почетне, која је и сама понижавајућа, већ да га практично поклони својим бизнис партнерима из Миленијум тима.

Институт је продат конзорцијуму који чине директори тог института удружени са фирмом која годинама од државе добија бројне уносне послове. Да ли је икоме у Србији нејасно да је у питању сукоб интереса? Да ли је и могуће замслити да у јавној набавци победи конзорцијум директора неког јавног наручиоца и једног моћног понуђача? Како бисмо на то реаговали као грађани ове земље?

Због скандалозне продаје Института „Јарослав Черни“, која има све елементе високе политичке корупције највишег нивоа, Топлички центар за демократију и људска права тражи од надлежних институција поништавање продаје и покретање кривичног поступка против свих одговорних лица која су, очигледно, деловала као организована криминална група.

Уколико не дође до хитног поништавања продаје Института „Јарослав Черни“ и процесуирања одговорних, више неће бити никакве сумње да су и тужилаштво и друге надлежне институције придружени део политичко – пословног картела формираног у циљу организоване пљачке грађана Србије.

Подели

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on print
Share on email