fiat

Фиат у Србији превара деценије, Топлички центар тражи да држава грађанима положи рачуне 

Пошто превара деценије звана ФИАТ у Србији добија нову епизоду везану за производњу електричних аутомобила, коју ћемо за почетак платити 48 милиона евра Стелантису (исто Фиат), време је да власт положи рачуне о досадашњим трошковима пословања са овом фирмом. 

Крајње је време да грађани Србије, које је привредно друштво ФЦА Србија д.о.о. Крагујевац, односно Фиат Србија, у којој је држава мањински власник, коштало 10.000 евра по радном месту, додатне субвенције од више стотина милиона евра, ослобађање од пореза и доприноса на плате, пореза на добит и имовину,  ПДВ-а на увоз алата, пореза на истицање заштитног знака, привилеговану цену струје, сазнају колики су укупни трошкови овог предузећа у целокупном периоду пословања. 

Топлички центар за демократију и људска права од Министарства финансија и Министарства привреде захтева да објаве и тачан износ свих прихода које је држава остварила као мањински власник ФЦА Србија д.о.о. Крагујевац и укупног износа примања свих запослених од оснивања па до данас. 

Само на бази истинитих, а не лажних података, могуће је анализирати ефекте државних субвенција и привилегија датих страним инвеститорима, као и будуће кораке на том пољу. 

Српска власт пуних петнаест година води перверзну и апсурдну економску политику којом не само да се стране компаније стављају у привилегован положај у односу на домаћу привреду, већ је и домаћа привреда, иначе оптерећена огромним наметима, та која, уз грађане, плаћа трошкове привилегованог пословања разноразних Фиата. 

Топлички центар за демократију и људска права сматра да је крајње време да се прекине са наопаком политиком субвенција и претварања Србије у економску и политичку колонију. Време је за здраву и нормалну политику, ослоњену на домаће предузетништво и домаће ресурсе, без затварања према свету, али и без ничим оправданих привилегија за стране инвеститоре који овде послују без икаквог економског ризика и на рачун српског буџета, српске привреде и грађана Србије.

Подели

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on print
Share on email