poreska uprava

Да ли и колико Митровић и Пинк дугују држави?

Након јавно изнетих и више пута поновљених тврдњи лидера Двери Бошка Обрадовића да Жељко Митровић и његове фирме на име неизмирених пореских обавеза дугују преко 250 милиона динара, и Митровићевих тврдњи да на име пореза не дугује ништа, грађани Србије остају ускраћени за одговор на питање која је од ове две тврдње истинита. Разлог за то је ћутање Пореске управе, а разлог ћутања познат је само руководству ове институције.

Имајући у виду чињеницу да је Обрадовић своје тврдње поткрепио изводима из Јединственог регистра пореских обвезника од 3. августа 2020, а Митровић својом речју, у коју немамо разлога да сумњамо уколико се не докаже супротно,  позивамо Пореску управу да пружи потребна објашњења и предочи стање пореског дуга Митровића и његових фирми на поменути, као и на данашњи датум. 

Околност да је Митровић накнадно објавио уверење издато од Пореске управе којим се потврђује да на дан 13.08.2020. нема неизмирене пореске обавезе као физичко лице, а да се до тада бранио само речју, не значи да дуги временски период није био порески дужник, нити да фирме у његовом власништву то још увек нису.

Екстремно брз и прецизан одговор Пореске управе важан је из више разлога. Уколико се испостави да су тврдње Бошка Обрадовића тачне, на најозбиљнији начин се отвара питање равноправности грађана пред законом и државним органима, евентуалних привилегија за једне и потпуног одсуства толеранције према другима. То, по природи ствари, отвара не само питање кредибилитета челних људи Пореске управе, већ и законитости њиховог поступања и евентуалне кривичне одговорности. 

С друге стране, не треба занемарити околност да је Жељко Митровић, један од најзначајних људи на српској медијској сцени, у ову јавну дебату инвестирао своју реч, а реч је, у овом случају, исто што и част. Сматрајући да част било ког човека, а посебно тако значајне јавне личности, не сме бити изложена сумњи због неажурности администрације, Топлички центар за демократију и људска права захтева да Пореска управа хитно, без икаквог одлагања, грађанима саопшти пуну истину о овом случају. Каква год била, и коме год ишла или не ишла у прилог, истина је, ипак, за грађане и друштво од свега најважнија.

Подели

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on print
Share on email