Будите Бруса Вилиса!

Поједини домаћи медији пренели су делове ауторског текста “Бивши Трампов безбедњак слави про-руског ауторитарног Србина” америчког колумнисте Џефа Стејна, који је објављен у магазину SpyTalk. 

Колумнисти овог магазина су “новинари и репортери са огромним искуством на пољу националне безбедности, са акцентом на америчке обавештајне операције, стране и домаће”, написано је у најави текста чији делови су пренесени на порталу Н1. 

Џеф Стејн представљен је у истој, са становишта озбиљности понуђеног штива обећавајућој најави, као бивши колумниста у угледним америчким часописима и дневним листовима Newsweek, Washington Post i Congressional Quarterly. 

У тексту, који је махом усресређен на дискредитовање Ричарда Гренела, једог од најближих Трампових сарадника, а последично и самог Трампа, централни део посвећен је његовим блиским везама са председником Србије. Вучић је представљен као “проруски и антиамерички тип” којем се Гренел, који “никада није заиста марио за принципе или интересе САД”, обратите пажњу “улизује”, тек сада обратите пажњу, можда у циљу формирања “трансатланског савеза екстремиста који би помогао да се Трамп врати у Белу Кућу као власник и шеф новог ауторитарног светског поретка”! У савезу су и Орбан, представљен као мађарски диктатор и “други ултрадесничарски европски националисти”. 

Ајоој, рекао би један мој добар друг. Али ово није све. Коме је, колико толико још увек добро од оволике аналитике, стижу још две посластице. 

Прва, онако узгред. Из текста сазнајемо да у САД постоји Закон о регистрацији страних агената, који је Гренел можда, радећи за Орбана, прекршио. Не знам за друге, али ја сам искрено био уверен да је ово специјалитет и ексклузива Кремља. Кад оно, би шта би. 

А сад, најлепши део, награда за упорне. “Гренел је активно учествовао у организацији Срби за Трампа, каже бивши балкански дипломата који је тражио да не буде идентификован из страха од одмазде Вучићевих агената”, обавештава читаоце текста угледни амерички колумниста! 

Какво откриће! Гренел, један од најближих Трампових сарадника, активно је учествовао у организацији подршке Трампу у предизборној кампањи!  

Али није то оно најважније. Много је битније ко је извор сензационалне информације која је, иначе, општепозната и по свему логична? “Бивши балкански дипломата” – ово је већ за америчког читаоца егзотично и мистично, али не и довољно, недостаје драматичност. “Који је тражио да не буде идентификован” – ево и драме. А зашто, зашто је то тражио бивши? Па “из страха” – напетост додатно расте! Страха од чега? Како чега, добри људи, страха “од одмазде Вучићевих агената” – ево трилера, човеку се ради о глави, овде се нешто мора предузети, шта ради ЦИА, где су генерали из Пентагона, будите Бруса Вилиса! 

Сад је све на месту, сви су на окупу. Опаки Трамп, зли Гренел, диктатор Орбан, крвожедни Вучић, неименовани али свеприсутни ултрадесничарски европски националисти, несрећни бивши балкански дипломата, агенти у приправности. Браво, браво, браво! 

Шта рећи за крај? Да, само још једно. Ако им је ово угледна аналитика, сјајно, али баш сјајно су прошли у Авганистану.

Подели

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype

Коментари