100 највећих набавки у 2020: од лошег ка најгорем

Просечан број понуда у 100 највећих набавки у 2020. години са катастрофалних 1,51 у 2019. пао је на трагичних 1,34, показало је велико истраживање Топличког центра за демократију и људска права. Са једним понуђачем спроведено је 75 поступака, 18 поступака са два, 5 поступака са три и 2 поступка са четири понуђача.

Поводом резултата истраживања Драган Добрашиновић, председник Топличког  центра за демократију и људска права,  је изјавио:

„Резултати истраживања показују да је цео систем јавних набавки обесмишљен. Врх власти је направио картел са себи блиским делом пословног сектора и уништио здраву конкуренцију. Поступци  јавних набавки су претворени у параван за политичку корупцију највишег нивоа чија се цена плаћа буџетским новцем и која је унапред укалкулисана у цену. Циљ оваквих послова је учвршћивање пословног и политичког монопола, а овако спроведене јавне набавке су супротстављене истинском јавном интересу.  Они који су их осмислили и спроводе, а то су предаторски врх власти и њима блиска предузећа, су непријатељи грађана Србије и свега здравог у овој земљи.“

Сажетак извештаја можете прочитати у наставку.

Подели

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on print
Share on email