zakljucak

Влада срамно и очекивано

Поводом Закључка којим је Влада одбацила захтев за приступ информацијама од јавног значаја, којим су тражене информације о набавкама медицинске и друге пратеће опреме купљене у циљу сузбијања пандемије изазване корона вирусом,Топлички центар саопштава:

Закључак Владе Републике Србије сраман је и скандалозан. Једино што је у њему тачно и веродостојно је, што као такав, у потпуности личи на оног ко је акт донео –  Владу Републике Србије.

Недостављање информација о томе како је држава у време ванредног стања трошила новац грађана Србије управо тим грађанима, не може се ничим оправдати, али се може лако разумети.

Мотив и разлог за скривање информације од јавног значаја имају само они којима откривање истине не иде у прилог. У противном, ништа боље по власт него да се сама похвали и на увид јавности стави сваки уговор који је склопила и сваки динар који је потрошила у њиховом интересу. Ова Влада, очигледно, нема чиме да се похвали. Или нас, у својој добронамерности, недостављањем информација само штити од трауме коју носи суочавање са криминалом енормних размера?

Влада, која је слика и прилика неодговорности и моралне посрнулости, нити може, нити хоће боље. За грађане, који бољем теже и боље заслужују, остаје питање шта се све још од њих скрива и колико се на томе о њиховом трошку профитира. Јер, ако је власт оволико упорна у прикривању информација о трошковима начињеним да би се, наводно, заштитили здравље и животи људи, колико и шта се тек скрива, фингира и лажира у пословима који нису у тој мери видљиви и не буде такво интересовање јавности?

Подели

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on print
Share on email