Штампа

21. децембар 2017. године

Срећна Нова 1984!

 

„Готово да нема разговора на тему медијских слобода који се није претворио у неку врсту комеморације слободном и независном новинарству, а самим тим и слободном грађанину, демократији и плурализму“, истакао је Драган Добрашиновић на јавној дебати „Државна помоћ медијима: награда за прећуткивање, обесмишљавање и изобличавање стварности“, коју је уз подршку Фондације за отворено друштво организовао Топлички центар за демократију и људска права.
 

Представљајући нови број часописа „Досије корупција“ он је указао да је финансирање медија из јавних извора један од кључних инструмената путем којег се врши утицај на уређивачке политике и остварује контрола медија од стране носилаца политичке моћи. Према његовим речима, лојалност медија се најчешће купује кроз пројекно финансирање и набавке медијских услуга, које су у највећем броју непотребне и несврсисходне, а често се прибављају и без спроведених поступака јавних набавки, односно закључивањем уговора о пословној сарадњи са медијима блиским власти.
 

Као један од примера који показује до ког је апсурда и бесмисла доведено финансирање медија новцем грађана, навео је случај локалне ТВ „Шумадија“ у Аранђеловцу која је градској управи, 08.06.2016. године, издала рачун на износ од 30.672 динара са описом услуга - Изјава председника Општине, господина Бојана Радовића на тему Чернобиљ у трајању од...
 

„Изгледа да финансијске последице по грађане Аранђеловца везане за чернобилску нуклеарну катастрофу трају дуже од последица радиоактивног зрачења по грађане Чернобила“, закључио је он.
 

Миша Бркић, угледни новинар, рекао је да је једини закључак из наведених примера о финансирању медија да ко плаћа тај и бира музику, односно уређивачку политику.
 

„Ако је држава постала главни суфинансијер медија, онда није ни чудо што су медији тако лако посрнули“, истакао је Миша Бркић и заузео став да држава у потпуности треба да прекине финансирање медија на било који начин.
 

Мијат Лакићевић, заменик главног и одговорног уредника „Новог магазина“, говорећи о притисцима који се врше на медије, истакао је да медијима никад није било лако и да су се увек налазили између сила које су на њих ударале.
 

„Темена тог медијског Бермудског троугла су политика, полиција и економија. Из тих тачака крећу напади на медије, буре и оркани и друге временске непогоде, у којима медији не само да нестају него и међу онима који опстају многи губе компас и професионалну оријентацију“, нагласио је Мијат Лакићевић.
 

Од свих позваних представника Министарства културе и информисања и чланова Одбора за културу и информисање Народне скупштине, јавној дебати је једино присуствовала др Ана Стевановић, члан Одбора из посланичке групе „Доста је било“.