Родољуб Шабић

Sabic

Рођен 1955. године.

Правник, магистар права, по основном професионалном опредељењу адвокат. Дуго година је био на челу адвокатске канцеларије са седиштем у Београду, која је окупљала већи број адвоката и деловала у више правних области.
Био је руководилац правних и општих послова у ГВСС Београда, шеф кабинета савезног секретара за правосуђе и државну управу, подсекретар у Савезном секретаријату за законодавство СФРЈ. Био је и народни посланик, потпредседник Народне Скупштине Републике Србије и министар за државну управу и локалну самоуправу у две Владе Републике Србије.

Аутор је великог броја текстова објављених у научним и стручним часописима, и у дневној штампи.

Народна Скупштина Републике Србије, 22. децембра 2004. године га је изабрала за првог Повереника за информације од јавног значаја у Републици Србији. Народна Скупштина Републике Србије га је 5.децембра 2011. године поновно изабрала за Повереника за информације од јавног значаја и заштиту података о личности у Републици Србији.

За рад као Повереник за информације добио је добре оцене и бројна признања стручне и шире јавности, укључујући и формална годишња признања и награде – 2006 „Специјална повеља (Удружења новинара Србије), 2007 „Личност године у борби за слободу медија” (Мисија OEBS-a), 2008 “Најевропљанин” (Прва европска кућа), 2009 “Витез позива” (Лига Експерата – LEX), 2010 “Реформатор године” (Национална алијанса за локални економских развој – NALED), 2011. Награда за допринос борби против корупције (Мисија ЕУ и Савет за борбу против корупције), „Личност године” (Мисија OEBS -а) и Почасни члан Независног удружења новинара Србије. 2012. Награда за допринос Европи (Европски покрет у Србији и Међународни европски покрет), 2013 Награда за институцију са највишим степеном антикорупцијског интегритета (БИРОДИ), 2014 Награда за толеранцију (АП Војводина, Општина Бачка топола и Фондација Плави Дунав), 2015 Награда за унапређење културе људских права “Константин Обрадовић” (Београдски центар за људска права), 2015 “Награда за допринос унапређењу права жртава”. (Виктимолошко друштво Србије), 2016 Повеља за грађанску храброст “Драгољуб Стошић” (Кућа правде Стразбур). 2016 “Добар пример новог оптимизма” (Нови оптимизам), 2017. уврштен на листу “Хероји Балкана” (Balkan Insight), 2018. “Априлска награда за развој демократских вредности и поштовања људских права” (Град Шабац), 2018. “Награда за посебан допринос људским правима” (Кућа људских права и демократије).