Отворено писмо председнику Републике Србије

Господине председниче,

У понедељак, 14. јуна 2021. године, само дан пред смрт Јелисавете Василић сте, реагујући на њену изјаву да Рио Тинто није капитални већ коруптивни пројекат, изјавили „да она полази од себе“ и да „није случајно оптуживана за разне коруптивне послове“.

Јелисавета Василић је последњих година била чланица Савета за борбу против корупције и јавности је била позната као посвећени и истрајни борац против овог тешког друштвеног зла. Савет за борбу против корупције је тело Владе Републике Србије 

Имајући у виду значај и тежину речи које изговара председник Реублике, позивамо Вас да јавности одговорите на следећа питања:

1. За које коруптивне послове, када и од ког тужилаштва је била оптуживана Јелисавета Василић?

2. Од када поседујете сазнања о коруптивним пословима за које је оптуживана Јелисавета Василић?

3. Због чега нисте раније обавестили јавност и одговарајуће институције о коруптивним пословима за које је оптуживана Јелисавета Василић?

Уколико су Ваше речи истините, одговорни сте због тога што нисте спречили учешће Јелисавете Василић у раду Савета за борбу против корупције и тако озбиљно утицали на нарушавање интегритета овог Владиног тела и институционалне борбе против корупције у Србији.

Уколико Ваше речи не одговарају истини, одговорни сте јер сте свесно и злонамерно изрекли клевету на рачун Јелисавете Василић и тако покушали да компромитујете једну часну и одговорну жену.

И у једном и у другом случају, јавно сте показали да сте недостојни дужности коју обављате и поверења грађана Србије. Због тога вам, топло и добронамерно, поручујемо да је и због Вас и због ове земље најбоље да се повучете са дужности Председника Републике и отворите могућност за морално и свако друго оздрављење овог друштва. Ово, наравно, под условом да сте сачували макар мрвицу части, у шта, са много основа, сумњамо.

Прокупље, 17.06.2021.
За Топлички центар за демократију и људска права
Драган Добрашиновић

Подели

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on print
Share on email

1,27

Од 100 највећих уговора у чак 79 није било никакве конкуренције, показало је ново велико истраживање Топличког центра за демократију и људска права. За само