Одузети све дозволе Рио Тинту

Коалиција за надзор јавних финансија захтева од Владе Републике Србије да компанији Рио Тинто одузме све до сад издате дозволе и престане са издавањем нових за истраживања литијума у Србији.

Пракса неодговорног поступања власти која траје 20 година мора одмах бити прекинута. Влада је дужна да поступа по налозима и у интересу грађана, а не да се понаша као компрадорска експозитура страних компанија.

Нема тог новца који је вредан здравља и живота људи. То, нарочито, није онај новац који ће завршити у рукама страних фирми које имају богат досије уништавања животне средине, здравља људи  и културног наслеђа у земљама у којима су до сата вршиле експлоатацију природних добара. Да ли се ико у Влади Србије запитао хоће ли мрвице од 4 милијарде евра процењеног десетогодишњег прихода Рио Тинта, које буду припале Србији,  бити довољне само за санирање штете нанете природи и лечење људи од болести које ће отварање рудника проузроковати? И може ли се та штета ичим надокнадити?

Линија разграничења у Србији је данас јаснија и видљивија него икада. Њено име је Рио Тинто. Са једне стране су они којима је стало само до себе и плате за зло које ће нанети сопственом народу, а са друге сва Србија. За Владу Србије је последњи час да изабере праву страну и одустане од уништавања и природе и друштва. А када је у питању Рио Тинто, предлажемо им да срећу опробају у Чешкој и Немачкој, пошто су у питању знатно уређеније земље, а залихе литијума тамо далеко веће него у Србији.

Подели

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on print
Share on email