Није лако Хрватима

Стварно није лако Хрватима. Једном у животу реше да изаберу Србина за председника и допадне их тотални идиот.

Добро, тај похрваћени Србин не би, ни да га муче као Малог Рaдојицу, признао да је оно што сви знају да јесте, али то ништа не мења. Србин је пореклом, несумњиво и подријетлом, тако да је мука и наша, не само хрватска.

Да не испадне да се тешке речи изговарају олако, ево и кратког образложења. Мада, имајући у виду о коме је реч, и минимално је максимално.

Нема ничег чудног у томе што је Зоран Милановић изјавио да је „Дража Михаиловић био једна обична будала“. Чак напротив. Јер, бити заморче Шуварове реформе школства а потом и Рачаново идеолошко младунче и правилно разумети улогу, место и значај првог антинацистичког и, још важније, првог некомунистичког герилца у прегаженој Европи, заиста је немогуће. Ту никакве приче, па ни оне о Де Головим и Трумановим одликовањима не помажу. Ту ништа не помаже.

Оно што ствар чини тежом, а хрватског председника доводи у сукоб не само са историјским чињеницама већ и са здравим разумом, јесте део изјаве у којем за ђенерала Михаиловића експлицитно изговара да је „он био један опортунист“.

Дакле, ђенерал Михаиловић је, по Милановићу, био неко ко се одлично снашао и прилагодио приликама из интереса, односно искористио повољне прилике ради остваривања својих циљева, не марећи за морална начела. Јер, опортуниста је баш такав тип, ако је веровати речницима страних речи и израза.

Осим непобитне чињенице да  је цео период рата провео са својим војницима и народом, по шумама и планинама западне Србије, Црне Горе, Босне и Херцеговине, оружјем се супротстављајући окупаторима, о његовом опортунизму јасно говоре речи којима је пропраћена нацистичка уцена његове главе са 100.000 рајхсамарака у злату средином 1943. године. Злочинац, енглески плаћеник, смешни хвалисавац, бандит. Ово је опортуниста Михаиловић за немачке окупаторе и убице.

О опортунисти  Михаиловићу понешто говоре и речи Де Гола, вође француског Покрета отпора и будућег председника државе. „Легендарни јунак, симбол најчистијег родољубља и највиших војничких врлина“. У преводу са француског на хрватски – чист опортунист.

Ето, о опортунизму ђенерала Драже Михаиловића толико. А о Милановићу? И о њему толико. А сад, да ли је у његовом случају у питању она стара народна да шупљу главу и ветар носи, што је посебно опасно када је та глава и глава државе или је исправније оно што о њему говори хрватски премијер Андреј Пленковић, да је у питању „преварант и продавач бозе“, није превише ни важно.

А оно што јесте важно и што треба имати у виду је да човеку заиста није добро и да му добро бити неће. Нема на видику тог лека ни вакцине који би то могли да промене.Подели

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype

Коментари