franak

Ни евро за задужене у францима

Коалиција за надзор јавних финансија позива Владу Републике Србије да одустане од најављене намере да издвоји 120 милиона евра у циљу решавања проблема грађана задужених у швајцарским францима. Уместо најављеног износа, за ове намене се не сме издвојити ни један евро буџетског новца.

Кредите у швајцарским францима, и поред више пута поновљених упозорења тадашњег гувернера НБС Радована Јелашића о пословном ризику у који улазе, подизали су пунолетни и пословно способни људи, који су сматрали да ће таквим избором на повољнији начин решити своја стамбена питања. 

Не постоји ни један оправдан разлог због којег би они који се нису задуживали платили за оне који су дужни. Ниједан грађанин Србије није дужан да плаћа цену лоших пословних одлука појединаца нити да сноси ризик њихових погрешних процена. Најављеном одлуком Владе, трошак грађана који су путем кредита решавали своје стамбено питање плаћаће и стотине хиљада грађана Србије који немају своје станове и живе у сиромаштву.

Упозоравамо Владу Реублике Србије да би доношење овакве демагошко – политикантске одлуке имало несагледиво тешке економске последице и лишило грађане Србије могућности да поменутих 120 милона евра буде ангажовано у циљу унапређења инфраструктуре, животне средине, нивоа здравствених и образовних услуга и других садржаја од јавног интереса.

Оваква одлука би поред економских имала и тешке моралне последице, пошто би овакав преседан дао за право свакој боље организованој дужничкој групи да изнуди одлуке на штету пореских обвезника и тако део свог дуга превали на оне који у њиховим пословним подухватима нису ни на који начин учествовали.

Подели

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on print
Share on email