29. септембар 2014. године

 

Кривична пријава против градоначелника Ниша

 

  

Против Зорана Перишића, градоначелника Ниша и Ненада Станковића, извршног директора ЈКП Дирекција за јавни превоз Града Ниша, кривичну пријаву Тужилаштву за организовани кримнал поднео је Топлички центар за демократију и људска права, због основане сумње да су извршили кривично дело Злоупотреба службеног положаја из члана 359. став 3. Кривичног законика Републике Србије.
 

Топлички центар за демократију и људска права, грађански надзорник у поступку јавне набавке „Услуга превоза путника на територији Града Нишаˮ, наручиоца ЈКП Дирекција за јавни превоз Града Ниша, чија је процењена вредност шест милијарди динара, предузео је законом предвиђене мере и обавестио надлежне институције о кршењу Закона о јавним набавкама.
 

Кривична пријава је поднета због тога што су Зоран Перишић и Ненад Станковић прекорачили границе службеног овлашћења и извршили утицај на наручиоца да услове тендера прилагоди понуђачима „Ниш-експресˮ а.д. Ниш и ЈП „Аеродромˮ Ниш, односно да са њима супротно Закону о јавним набавкама закључи уговоре. На тај начин је изабраним понуђачима прибављена корист проистекла из закључених уговора, а потенцијалним понуђачима нанета штета због тога што је наручилац нарушио основна начела Закона – начело обезбеђивања конкуренције и начело једнакости понуђача.
 

Грађански надзорник захтева брзо, ефкасно и објективно процесуирање одговорних и хитно предузимање мера за утврђивање ништавости уговора закључених уз грубо кршење антикорупцијских одредаба Закона о јавним набавкама.
 

Кривична пријава

Управа за јавне набавке - Обавештење

Републичка комисија за заштиту права у поступцима јавних набавки - Обавештење

Агенција за борбу против корупције - Обавештење

Комисија за заштиту конкуренције - Обавештење

   

Аудио запис са седнице колегијума Градског већа одржаног 16.04.2014. године
Извор: Јужне вести

 
 
 
 

Повезани текстови: