Аутор: Драган Добрашиновић, 25. септембар 2015. године

 

Крелфи - сними себе док намешташ тендер

 

  

Када се појавио ниоткуда и без испаљеног метка освојио свет, нико није могао ни наслутити да ће се његова слава, захваљујући мање даровитим следбеницима, тако брзо приближити заласку. Реч је, разуме се, о Селфију (енг. selfie - фотографија на којој је особа усликала себе или себе са другим особама) и његовим мускетарима, Белфију (енг. belfie, скраћено од bottom selfie - самостално фотографисање у одразу огледала или фотографија ваше “позадине” коју је начинио пријатељ) и нарочито проблематичном Телфију (енг. telfie, скраћено од tummy selfie - сликање сопственог стомака), који је, због масовног одбијања корисника да га конзумирају, уздрмао саме темеље Селфи концепта и озбиљно нарушио његов кредибилитет.
 

У тренуцима када је изгледало да је све изгубљено, рука спаса је стигла са сасвим неочекиване стране. Група домаћих стручњака за друштвене мреже, вешто прерушена у челнике нишких градских власти, користећи искључиво домаћу памет и примитивну, али опробану технику, понудила је фасцинантан одговор на неочекивани изазов.
 

Наиме, Градоначелник Ниша и његови најближи сарадници лансирали су управо оно што је недостајало корисницима друштвених мрежа, а највише онима који, у име народа и у његовом најбољем интересу, упорно и свакодневно краду, отимају и уништавају све што им дође до руку.
 

Нова играчка, намењена превасходно корисницима активним у намештањима тендера, зове се Крелфи (срп. крелфи, скраћено од кретен selfie).
 

Суштина ове технике је у аудио или видео снимању вас самих и ваших најближих сарадника у тренуцима док намештате тендер, тако што конкурсне критеријуме прилагођавате вама блиском понуђачу.
 

Да бисте могли да користите све предности Крелфија морате, у својству јавног функционера, бити повезани на мрежу криминала и корупције и у могућности да утичете на спровођење тендера. Да би Крелфи био атрактиван и имао довољан број лајкова, пожељно је да је вредност тендера што већа.
 

Тако, није упутно снимати себе како намештате тендер ако је у питању вредност мања од неколико десетина хиљада евра, то се скоро никога не тиче. Међутим, све што је преко миллион евра постаће предмет пажње пратилаца, а намештени тендери од неколико десетина милиона евра могу постати прави хит и представити вас у најбољем светлу!
 

Овде се, наравно, поставља питање зашто би неко сам себе снимао док намешта тендер вредан, рецимо, 60 милиона евра и тиче се услуге градског превоза у Нишу, када то, можда, носи и одређене ризике? Зар само због тога што је кретен? Одговор је, разуме се, једноставан.
 

Прво, нема ризика! У Србији се за намештање тендера, корупцију и државни криминал не одговара! Ако нечијом грубом грешком или тешким немаром доспете до суда, суд ће вас сигурно ослободити. Ако вас случајно првостепени и осуди, не брините, ослободиће вас виши.
 

Друго, вреди се снимати док намештате тендер, колико год то изгледало кретенски! Јер, ако се не снимите и не покажете снимак онима за чији рачун намештате, ко ће вам веровати да сте потрошили толико енергије, времена и нерава да све оне који опструирају ствар убедите да се тендер мора наместити у интересу града и грађана! А ако не покажете и докажете колико сте се потрудили, по ком основу ће вам се они који добијају послове захваљујући вашој крви, сузама и зноју, на прави начин одужити.
 

Дакле, сезона Крелфија управо креће! Све што вам треба је добар мобилни телефон са јаким звучником или квалитетан диктафон. И разуме се, висока јавна функција. Што виша, то боље. Воља се подразумева. Не бисте се, ваљда, бавили политиком да вам тендерске провизије не леже на срцу!