image description

Јавне набавке изузетак, изузеци постали правило

Као што је Топлички центар за демократију и људска права у више наврата упозоравао, нови Закон о јавним набавкама довео је до драматичног смањења броја поступака јавних набавки. 

Захваљујући погрешним законским решењима, високим финансијским праговима за примену закона, великом броју изузетака, као и политичком амбијенту који охрабрује кршења закона без икаквих последица, јавне набавке убрзано постају изузетак, а изузеци од примене закона правило.

Тако је, према наводима Канцеларије за јавне набавке, од почетка примене новог закона покренуто свега 4800 поступака. Нови Закон о јавним набавкама примењује се од 1. јула 2020. године, а за 5 месеци његове примене покренуто је упола мање поступака него што је претходне године покретано за само месец дана. Према званичним подацима, у 2019. години закључено 122066 уговора након спроведеног поступка јавне набавке, а у 2018. и нешто више од тога, 125619.

Пракса да се послови у којима је јавни сектор једна од уговорних страна склапају путем директних погодби, а којој нови закон и врх власти дају крила, директан је подстицај наставку пљачке грађана и уништавању  великог дела пословног сектора који није део коруптивног ланца.

Постојеће стање ствари не оставља простор сумњи да сам врх власти улази у фазу екстремног и беспризорног криминала у којој све што је јавно добро бити третирано као легитимни плен клептократске елите. Лоши закони, попут овог, као и нефункционалне институције, попут тужилаштва, неопходни су да висок политички криминал огрну ореолом легалности и омогуће да пљачка државе и грађана протекне без икаквих последица по њене налогодавце и извршиоце.

Подели

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on print
Share on email

Одузети све дозволе Рио Тинту

Коалиција за надзор јавних финансија захтева од Владе Републике Србије да компанији Рио Тинто одузме све до сад издате дозволе и престане са издавањем нових

Дај Боже да су и прочитали

Коалиција за надзор јавних финансија и Транспарентност Србија добили су од Вишег јавног тужилаштва у Београду информацију да нема основа за поступање тужилаштва поводом иницијативе