grad-prokuplje

Град Прокупље да хитно одустане од корупционашке концесије

Топлички центар за демократију и људска права позива Град Прокупље да одустане од потписивања уговора о концесији којом се послови управљање и обављање комуналних делатности за паркинг места, чистоћу града, градске тржнице и градско зеленило поверавају приватном концесионару. 

Не постоји ниједан ваљан разлог са становишта јавног интереса због којег би Град Прокупље за безначајну годишњу накнаду од 505.000 динара, на период од 15 година приватној фирми поверио све високопрофитабилне градске послове. Реч је о управљању и одржавању до 360 паркинг места и наплати паркирања, управљању и наплати за 165 тезги на новој савременој пијаци, која се тренутно гради и у коју ће бити уложено око 350 милиона динара из локалног и републичког буџета, као и услузи чишћења и прања улица и јавних површина у граду и услузи уређења, одржавања и заштите јавних зелених површина у Прокупљу. 

Комплетна конструкција посла, од тренутка креирања садржаја конкурсне документације до данашњег дана, указује на коруптивне мотиве дела градског руководства и њихових политичких налогодаваца, који су спремни да на штету грађана Прокупља све профитабилне комуналне послове, за безначајну накнаду и уз додатне трошкове за град који ће у периоду трајања концесије бити мерени милионима евра, препусте приватној фирми из Београда. 

Парадоксално је да град препушта концесионару све ресурсе и све профитабилне послове, не водећи при том рачуна о судбини великог броја запослених у Јавном комуналном предузећу Хаммеум, као ни о трошку који ће овај штетан уговор направити градском буџету. Просто је невероватно да се концесионару за накнаду од 505.000 динара годишње, која се само од наплате паркинг места може надоместити за недељу дана, између осталог препушта и нова пијаца вредна 3 милиона евра. Да ли то градска власт сумња да запослени у локалном јавним предузећу нису, између осталог, у стању да организују наплату паркинга и пијачних трошкова? 

Овакав однос градских власти и њихових шефова који и не живе у Прокупљу нити на било који начин деле судбину Прокупчана пример је штеточинског деловања од којег ће корист имати свега неколицина људи а трошак њиховог коруптивног деловања плаћати цео град у наредних 15 година. 

Уколико Град Прокупље, односно његови челници, не одустану од склапања овог коруптивног посла, Топлички центар за демократију и људска права ће уз подршку најбољег адвокатског тима концесију рушити и срушити пред надлежним судом. Истовремено, позваћемо грађане Прокупља да кроз све допуштене облике грађанске непослушности одврате градске челнике и њихове у корупцију огрезле налогодавце од овог наопаког посла.

Подели

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on print
Share on email