Академик Костић међу јавом и мед сном

„Ни у једном јавном иступању, интервјуу или тексту нисам поменуо олако потписивање или давање било чега, нити бих тек тако било шта потписао и дао“, написао је академик Владимир Костић у ауторском тексту за недељник Време, појашњавајући свој став о Косову и Метохији.

На овај начин, академик Костић је оповргао тврдње свих који су у претходних пар месеци јавно рекли да је он рекао оно што није рекао.

Академику Костићу је, међутим, промакло да нико од оних који су јавно полемисали са његовим ставовима везаним за Косово и Метохију, није рекао да је он рекао оно што тврди да није рекао.

Подсећања ради, предмет јавне полемике ни у једном тренутку није било оно што академик Костић тврди да није рекао, већ једино оно што је рекао, а касније у неколико наврата дорекао.

А рекао је да је „једина политичка мудрост на који начин, са елементима достојанства, напустити Косово које de facto и de jure више није у нашим рукама“.

И додао је, у покушају да појасни ову изјаву, да је „мислио на напуштање идеје о пуној политичкој и државној контроли ове покрајине, након свих догађаја који су претходили“.

Све у свему, одлична је вест да је за академика Костића од свега што је о Косову и Метохији („ова покрајина“) рекао, важније оно што нико није ни рекао да је рекао.

Јер, ако и за њега оно што нико никада није рекао, дакле ништа, има већу вредност од онога што је он рекао, то је прва ствар око које би се огроман број грађана Србије и први међу српским академицима могли у потпуности сложити.

Подели

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype

Коментари